tűzifa
Életmód,  Tech

Miért válik egyre népszerűbbé a sparhelt?

A sparhelt, amely régebben szinte minden háztartás nélkülözhetetlen része volt, az elmúlt években ismét növekvő népszerűségnek örvend. Ennek oka többek között az energiatakarékosság, a multifunkcionalitás és a környezetbarátság.

Egyszerre többféle tevékenységre is alkalmas

A sparhelt kiemelkedik energetikai hatékonyságával, lehetővé teszi ugyanis, hogy egyidejűleg többféle háztartási tevékenységet végezzünk, mint például a fűtés, az ételkészítés és a sütés. Ez a sokoldalúság nemcsak, hogy helytakarékos megoldás, de jelentős energiamegtakarítást is eredményezhet, ami közvetlenül csökkenti a háztartási kiadásokat. Különösen vidéki házakban, hétvégi nyaralókban és azokon a helyeken előnyös, ahol korlátozottak az energiaforrások.

A modern sparheltek tervezésekor nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem. A jól tervezett modellek tiszta égést biztosítanak, csökkentve ezzel a károsanyag-kibocsátást. A fa, mint megújuló energiaforrás használata, továbbá hozzájárul a környezettudatosabb életmód kialakításához.

A sparheltek klasszikus, időtlen designja hozzájárul a lakóterek meleg, otthonos atmoszférájának megteremtéséhez. A lakberendezők is szívesen térnek vissza a régies hatású stíluselemekhez, így a 21. században a sparhelt újra divatba jött. A Pritykandallo.hu sparheltjei között például azt láthatjuk, hogy napjainkban már sokat adnak a gyártók a megjelenésre is, és ez az egyik fontos szempont lett.

Léteznek vízteres sparheltek is! A vízteres sparheltek összetett fűtőberendezések, melyek a hagyományos faégetéses technológiát kombinálják egy modern vízmelegítő rendszerrel. Ezek a berendezések nemcsak a helyiség fűtését teszik lehetővé, hanem a meleg víz előállítását és a központi fűtési rendszer táplálását is. A vízteres sparhelt használatával jelentős mértékben csökkenthetők a fűtési költségek, mivel egyetlen eszköz gondoskodik a lakás fűtéséről, a meleg vízről és az ételkészítésről is.

Egyre többen fordulnak a hagyományos fűtési megoldások felé

Mivel az elmúlt években komoly problémát okozott az energiabiztonság, sokan átértékelték a korábbi, földgázra vagy elektromos áramra alapuló fűtési megoldásukat. Mivel Magyarországon nagy mennyiségben érhető el a jó minőségű tűzifa, ezért még politikai felfordulások esetén is lehet támaszkodni erre a megújuló energiaforrásra.

Ráadásul, Magyarország sok településén nincs is kiépítve a gázellátás, ilyenkor nem marad más, mint a tűzifa, a szén vagy az elektromos áram használata. Az utóbbi jellemzően jóval drágább, a szén pedig koszosabb és büdösebb megoldás, mint a fa, melynek szinte csak az előnyeit lehet élvezni.

Ezek együttese miatt is éli újra reneszánszát a sparhelt, és a modern webshopokban ma már könnyedén hozzá is lehet férni a gazdaságosan működtető, korszerű modellekhez.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük