Életmód

Olaszországban kicsit másképp mennek a dolgok

Olaszország a gyönyörű, történelmi városaival, homokos tengerpartjaival, végtelen borvidékeivel és magas hegyeivel mindenki számára vonzó úticél lehet, akár a kirándulás, akár a városnézés, akár a tengerpart szerelmesei vagyunk. Sok, kisebb városban, különösen Olaszország déli részén azonban a helyiek nem feltétlenül beszélik az angol nyelvet, de pár hasznos kifejezés megtanulásával könnyedén le tudjuk nyűgözni őket, és egyszerűen megértethetjük magunkat a helyiekkel.

A ciao-t bárkinek mondhatjuk

Habár az olasz nyelvben ugyanúgy van magázás és tegeződés, mint a magyar nyelvben, a ciao-t, azaz a sziát bárkinek mondhatjuk, legyen az idős vagy fiatal. Hasznos kifejezés lehet még a grazie, vagyis a köszönöm, valamint a prego, azaz a szívesen, vagy a kérem.

Amennyiben szeretnénk meginni egy kávét, érdemes egy barba beülnünk, ahol azonban egészen mások a szokások, mint az itthoni kávézóban: ha a bárpultnál fogyasztjuk el italunkat, azért néha kevesebbet kell fizetni, mintha egy asztalhoz rendelnénk azt, ugyanis az asztal esetében már felszámolják a szervizdíjat, míg a bárpultos fogyasztásnál nem minden esetben.

Amennyiben asztalhoz ültünk le, fizetésnél azonban attól függetlenül a pulthoz kell odamennünk, és ott kell rendeznünk a számlát. Érdekesség, hogy az olaszok nem isznak cappuccinot délután, így lehet, hogy kissé furán fognak nézni, ha azt rendelünk a napnak ezen a szakaszán.

Ha megéheztünk, akkor beülhetünk egy trattoria-ba

Ha megéheztünk, akkor beülhetünk egy trattoria-ba, ami a hagyományos, családi olasz vendéglőket jelenti, egy ristorante-ba, amely a klasszikus éttermet jelenti professzionális személyzettel, osteria-ba, amely a trattoria-nál egyszerűbb, inkább borozó, csupán néhány kisebb ételt szolgálnak fel, esetenként napi menüről.

Akárhova is menjünk Olaszországon belül, az biztos, hogy a helyiek örömmel fogadják, ha nyitottak vagyunk kultúrájuk megismerésére.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük