Életmód

Honnan tudjuk meg, milyen névnap van ma?

A névnap ünneplésének eredete a múlt homályába vész, a kutatók szerint ezer évvel ezelőtt hittérítő papok hozták Magyarországra ezt a szokást. Onnan terjedt el a nemesek között, majd a hétköznapok emberei is átvették.

Napjainkban Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a névnap megülése is kiemelt fontossággal bír. Sőt, egészen a közelmúltig a névnapozás fontosabbnak számított, mint a születésnapok megtartása. Faluhelyen még ma is a névnap alkalmával köszöntik fel az ünnepeltet, mivel ezek megtartásának dátumát mindenki ismeri, míg a születésnapok csak az érintettek privát adata marad.

Ma persze már könnyebb dolgunk van, ha azt szeretnénk megtudni, hogy milyen névnap van ma.

Az internetnek köszönhetően mindig tudjuk, melyik névnapot lehet megtartani

Ahogy egyre több név terjedt el Magyarországon, úgy lett egyre nehezebb a névnapok nyomon követése és megünneplése. Ezért is jönnek jól az olyan weboldalak, melyek megmondják, hogy éppen milyen névnap van ma.

Ezeket a webhelyeket elég megnyitni, hiszen mindig pontosan, megbízható adatbázisból dolgoznak, emiatt nem kell fejben tartanunk a nekünk fontos dátumokat. Hogy ténylegesen melyik névnap van ma, azt a naptárakból veszik az ilyen oldalak, a Magyarországon keresztnévként felhasználható neveket pedig a Magyar Tudományos Akadémia tartja karban.

Alternatívaként a jól bevált, régi papír alapú naptárakhoz is fordulhatunk. Ezeket érdemes az év elején beszerezni, majd valamilyen kisebb igénybe vételnek kitett falra ragasztani. Ha ezt így tesszük, akkor minden nap elég rápillantani a naptárra, hogy megszerezzük az aznapi nevek listáját.

A naptárazós módszernek van hátránya is, a papír alapú felületre általában csak a legfontosabb 1-2 nevet szokták felírni, míg a kevésbé elterjedt nevekkel gondban lehetünk. Ebből a szempontból az internetoldalak felkeresése jobb megoldás, hiszen gyakran nagyon sok nevet tüntetnek fel egy-egy dátum mellett. Végül csak kiderül, hogy ezek az online források számítanak a legjobb megoldásnak, hogy megtudjuk, milyen névnap van ma.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük