muslinca
Egészség,  Életmód

Milyen sokáig él a muslinca?

Ha megnézzük egy muslinca életciklusát, akkor peteként kezdi, a kifejlett muslinca ezért is keres folyamatosan olyan erjedt gyümölcsöket, melyekbe lerakhatja a tojásait. Ilyen minden otthonban van, elég csak egy elfelejtett gyümölcsöstál vagy egy rejtett zug a konyhába, és a muslincák máris elszaporodnak. Ráadásul nem csak a gyümölcsöket szeretik, hanem a zöldségeket is kedvelik.

Sokszor a boltból hozzuk haza ezeket az állatokat, melyek már az ott lévő zöldséget vagy gyümölcsöt tele petézik, nálunk pedig kikelnek a melegben. De milyen sokáig élnek a muslincák?

Meglepő, de egy muslinca egyáltalán nem él sokáig

Mivel nagyon nehéz megszabadulni tőlük, azt hihetnénk, hogy a muslincák sokáig élnek. Pedig ez nem így van, miután a kicsi muslincák kikelnek a tojásukból, 5 napig az erjedt táplálékot fogyasztják. Ezután új helyet keresnek, és elkezdik felnőtt életüket. Újabb 2 nappal később már teljesen kifejlenek, és készen állnak arra, hogy lepetézzenek.

Ha a hőmérséklet és a táplálék kedvező, akkor egy muslinca akár 40 napig is elélhet. Ami nem túl sok egy emlőshöz képest, ezért is történik olyan nagy mennyiségben a peték lerakása és az utódok nevelése.

Mivel lehet elpusztítani a muslincákat?

A muslincák meglepő módon, de éhen is halhatnak. Ha elzárunk előlük minden élelemforrást, akkor 4 napon belül eltűnnek a lakásból. Ehhez trükkökhöz kell folyamodnunk, mivel a legkisebb résekbe is beférnek. A legjobb, ha minden zöldséget és gyümölcsöt ideiglenesek a hűtőben tárolunk. Nem kell túl alacsony hőmérséklet, mert a muslincák semmiképp sem fognak megmaradni a hűtött térben.

Ha nem akarunk ezzel a módszerrel élni, akkor számos muslincák ellen kifejlesztett szer kapható a kereskedelemben. Ezeket csak be kell szereznünk, majd követnünk a rajtuk látható használati utasítást. Ha így teszünk, akkor előbb-utóbb sikeresen megszabadulhatunk minden muslincától, míg újra be nem hozzuk őket egy bevásárlás alkalmával.

Érdemes olyan szereket beszerezni, melyek nem ártalmas az emberi egészségre, hanem valamilyen bio módszerrel irtják ki a muslincákat.

Forrás: How Long do Fruit Flies Live?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük