Tech

A kerék nélkül ma nem lennénk ennyire fejlettek

A modern technológia megjelenése előtt az emberek csak saját erejükre támaszkodhattak, ha valami el akartak szállítani. Nem pakolhatták fel hajókra, vonatokra, vagy autókra, hogy az dolgozzon helyettük.

Hamar rájöttek, hogy az állatokat is befoghatják a munkára

Eleinte mindenki magának cipelte a szállítandó árut, ám hamar rájöttek, hogy erre állatokat is befoghatnak. Rendkívül hatékonyan lehetett szamarakkal, ökrökkel, bivalyokkal, tevékkel és lovakkal árukat és személyeket szállítani, így ezt akár egy apró forradalomnak is tekinthetjük.

Az idő múlásával és az igények növekedésével már nem volt kielégítő a puszta állati erő, szükség keletkezett más módszerekre. Ekkor alkották meg az első szánokat. Valamelyest hatékonyabbnak bizonyult, de még ez sem volt az igazi.

Ezt a módszert váltotta fel a rönkökön való szállítás. Ilyenkor az árut 5 – 8 farönkre helyezték rá és azon gurították. Mikor a leghátsó rönkről legurult, megfogták és ismételten a szállítmány elé helyezték.

És akkor megszületett a kerék

Ismét rengeteg idő elteltével valaki felfedezte, hogy ha a rönkből levág egy szeletet és kifúrja a közepét, akkor azt akár keréknek is lehet használni. Így fedezték fel hosszú idő alatt a ma használt kerekek elődjét. Persze, ez még közel sem volt tökéletes, javítani és fejlesztegetni kellett, de mondhatjuk, hogy igen jó munkát végzett az emberiség.

Ma már elmondhatjuk, hogy a kerék alapvető szerepet töltött be az emberi történelem minden területén. Nem csak a kereskedelem nem működött volna úgy, ahogy azt az elmúlt évezredekben megszoktuk, hanem mindenféle közlekedési eszköz nélkül jó eséllyel még mindig a gyűjtögető és vadászó életmódot folytatnánk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük