Tech

A split klímák kényelmes és takarékos használata télen

Habár a split klímákat általában a nyári forróságra vásárolják, a legtöbben igencsak meglepődnek, mikor megtudják, hogy ezek a készülékek akár télen is alkalmazhatók a szobák felfűtésére. Mi több, működési elvükből adódóan az ilyen modern légkondicionáló berendezések kifejezetten takarékosak is lehetnek, és remek alternatív vagy kiegészítő fűtési eszközökként alkalmazhatók az otthonokban.

Sokan továbbá bele sem gondolnának, hogy télen vásároljanak maguknak légkondicionálót, pedig ilyenkor a klímaszerelés Budapest kerületeiben is sokkal gördülékenyebben zajlik, hiszen kisebb a szerelők forgalma.

Ha ön is szeretné split klímákkal melegen tartani otthonát az előttünk álló téli hónapokban, akkor fogadja meg az alábbi tanácsokat!

Tudja, hogy mikor használja a split klímát kiegészítő fűtésre

Az esetek többségében egy split klímaberendezés még a hidegebb téli napok során is elegendő teljesítményt nyújt egy szoba kényelmes felfűtéséhez, mindezt úgy, hogy közben takarékosan is működik.

Ha azonban split klímája nem alkalmas hosszantartó téli használatra, vagy csak meglévő fűtési rendszerét szeretné kiegészíteni újonnan beszerzett berendezésével, akkor érdemes utánanéznie, hogy mikortól éri meg a légkondicionálót használni a másik rendszer helyett.

Ez természetesen a meglévő fűtőrendszer jellegétől, teljesítményétől és fogyasztásától függ majd, de íme néhány általános jó tanács:

  • Amennyiben korábban elektromos berendezéssel fűtött, a klíma valószínűleg hatékonyabb lesz elsődleges fűtőalkalmatosságként.
  • Amennyiben korábban propán-bután gázzal fűtött, a klíma valószínűleg szintén hatékonyabb lesz elsődleges fűtőalkalmatosságként.
  • Amennyiben korábban földgázzal vagy olajjal fűtött, akkor ezen anyagok aktuális ára határozza meg, hogy mivel érdemes inkább fűteni.

Állítson be egy kényelmes hőmérsékletet

A falra szerelt klímák hőérzékelője magasabban helyezkedik el, mint a gyakran szemmagasságban felszerelt termosztátok érzékelője. Ez azt jelenti, hogy a plafon közelében mérik a hőmérsékletet, ahol általában néhány fokkal melegebb van.

Előfordulhat tehát, hogy a kényelmes hőmérséklet eléréshez a kívántnál valamivel több Celsius fokot kell beállítania az egységen. Előbb inkább ezt próbálja meg a helyett, hogy bekapcsolná másik fűtőrendszerét is.

Állítsa automatikusra split klímáját

Minden modern split légkondicionáló kínál egy teljesen automata beállítást, amivel a készülékre bízhatja mind a hőmérséklet, mind pedig a ventilátorok sebességének szabályozását. Nincs más dolga, mint beállítani a kívánt hőmérsékletet, és hagyni, hogy a klíma tegye a dolgát. Ehhez általában javasolt úgy beállítani a készülék légterelőjét, hogy lefelé fújja a meleg levegőt.

Tartsa karban kültéri és beltéri egységeit

Minden split klíma egy beltéri és egy kültéri egységből áll. Fontos, hogy jó légáramlást biztosítson az egész rendszer számára, és hogy télen megakadályozza a készülékek befagyását.

Folyamatos használat esetében legalább 1-2 havonta tisztítsa meg szűrőit (vagy cserélje le őket, ha egyszer használatosak). Egyes készülékek külön jelzik, hogy a szűrők figyelmet igényelnek.

Fontos továbbá, hogy téli használat esetében rendszeresen távolítsa el a havat, a jeget és a különböző szennyeződéseket a kültéri egységről, illetve takarítson el körülötte, hogy a levelek és más természetes hulladékok ne akadályozzák a légáramlását. A kültéri egységet ajánlott magasabbra telepíteni a talajtól, hogy a lehulló és elolvadó hó kevésbé érje.

Használja a Nap erejét

Ahogyan nyáron lehúzott redőnyökkel védekezhet a Nap forró sugarai ellen, úgy télen pont, hogy érdemes ezeket beengednie otthonába, hogy felmelegítsék szobáit. Már azzal is sokat spórolhat, Ha csak néhány fokkal melegebb hőmérsékleteket ér el ezzel, hiszen a klímáknak kevésbé kell megerőltetniük magukat a kívánt hőfok megtartásához.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük