Életmód

Hogyan spóroljunk még többet?

Mindig elkél pár új ötlet a spórolással kapcsolatban, de az ünnepek utáni időszakban még több ember kénytelen ezzel a témával komolyan foglalkozni. A pénzügyi tranzakciók rendszeres követése nélkül nem lehetséges számon tartani egy háztartás kiadásait. Ezért egy pénzügyi terv elkészítése nemcsak a vállalatokat, hanem a magánszemélyeket is segítheti a pénzmegtakarításban. Sajnos kevesen készítenek tervet vagy elnagyoltan teszik. Fontos, hogy a kisebb kiadások is mind vezetve legyenek, mert idővel jelentősen összeadódhatnak.

De hogyan tudunk még hatékonyabbá válni a spórolás során?

Nem használt szolgáltatások lemondása

Írjunk listát arról, hogy milyen szolgáltatásokért fizetünk. A szükséges kiadásokat válasszuk el az opcionális költségektől. Fontos, hogy minden kiadást tételesen magunk előtt lássunk.

Gondoljuk át, hogy kell-e olyan előfizetés, amit nem gyakran használunk. Tudnánk olcsóbb telefonnal és autóval is jól boldogulni? Mozi helyett nem elég a streaming szolgáltatás? Nem mehetnénk fodrászhoz vagy kozmetikushoz ritkábban? Van olyan megoldandó feladat, amihez nem muszáj szakembert hívnunk?

Az interneten érdemes alternatívákat böngészni. Mikor egy új árucikket akarunk venni, nézzünk utána, hogy használtan vagy egy másik boltból olcsóbban be tudnánk-e szerezni. Lakásbiztosításra vagy életbiztosításra is találhatunk több opciót. Ha túl magas az albérlet ára, kereshetünk megfelelőbbet. Új könyvek vásárlása helyett antikváriumból vásárolhatunk vagy a könyvtárból kölcsönözhetünk, mikor ez lehetséges.

Számlák

A sok kis megtakarítás összeadódik, ha nem ég feleslegesen a villany vagy nem használunk túlságosan sok vizet. Akik hajlamosak elfeledkezni a számláik időben történő befizetéséről, a csoportos beszedési megbízással jobban járnak. Ezzel nemcsak pénzt, de időt is megtakaríthatnak.

Élelmiszer

A háztartások egyik legjelentősebb kiadását az élelmiszerek teszik ki. Segíthet, ha a boltban összehasonlítjuk az árakat illetve az is, ha ételrendelés helyett otthon főzünk. Ha van lehetőség veteményeskertet vagy gyümölcsöst kialakítani, sokat spórolhatunk vele.

Minimalizmus

Egy minimalista, rendezett környezetben könnyebb felmérni, hogy mivel rendelkezünk és mire van még szükségünk. Ha vannak olyan pénzzé tehető, már nem használt vagyontárgyaink, mint például elektronikai cikkek vagy bútordarabok, eladásukból extra bevételünk származhat.   

Fontos elkerülni a hitelcsapdát

Próbáljunk kedvezőbb hitelopciókat találni, ha muszáj hitelt felvennünk. Érdemes minél több helyen érdeklődni egy komoly elköteleződés előtt. Részben a bankszámlás és hitelkártyás fizetésmódoknak hozadéka a rendszeres túlköltekezés. A készpénzt csak addig tudjuk költeni, amíg kitart anélkül, hogy plusz díjak felszámolása miatt kellene aggódnunk. Ezért a hitelkártyák használatának kerülése is segíthet a spórolásban.  

Hallgassunk online rádiót

Az online rádiók már az interneten is elérhetők, és egyáltalán nem nehéz olyan rádióadót találni, amely szórakoztató. Az Aktív rádió online adása például a hét minden napján elérhető, és a zene mellett beszélgetős műsorok, toplisták és másféle szórakoztató tartalom is megtalálható rajta. Ha online rádiót hallgatunk, azzal nem költjük feleslegesen a pénzünk, és nekünk is több marad minden másra.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük