Életmód

Ausztria megszünteti a koronavírus-járványra vonatkozó szigorításokat

Karl Nehammer kancellár erősítette meg a hírt, miszerint megszüntetnék a fennmaradó koronavírus-járványra vonatkozó korlátozásokat. Jó hír a vendéglátó iparban dolgozóknak, hogy a bárok és az éttermek nyitva maradhatnak éjfél után is (míg eddig be kellett zárniuk), és az éjszakai klubok nyitvatartását is engedélyezik.

A kormány tájékoztatása alapján a döntést ésszerű eljárás előzte meg, ezekre a lépésekre óvatosan és kellő odafigyeléssel felkészültek. Karl Nehammer szerint megfigyelték a kórházi állapotokat, amelyek már nincsenek súlyos helyzetben, illetve a mostani hullámban megjelent Omicron variáns bár meglehetősen fertőző, mégsem okoz olyan súlyos szövődményeket, hogy az állampolgároknak orvosi ellátásra lenne szükségük.

Korábban a kormány olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely a koronavírus elleni védőoltást kötelezővé tenné – ez a döntés azonban elég sok kételyt szül az állampolgárok körében, hogy a vezetőség megvalósítja-e végül.

A korlátozások lépésről-lépésre szűnnek meg

Nehammer sajtótájékoztató keretein belül elárulta, hogy a korábbi embereket leterhelő korlátozások lépésről-lépésről szűnnek meg, miközben korábban a kormány elrendelte, hogy az oltással nem rendelkezők is visszatérhetnek az éttermekbe és a nem fontos státusszal rendelkező üzletekbe, viszont negatív tesztre lesz szükség. Március 5-től ez a korlátozás is megszünik, ami sokak számára valódi fellélegzés.

Az egészségügyi miniszter, Wolfgang Mueckstein arról informálta a hallgatóságot, hogy Ausztriába már utazni is egyszerűbben lehet – az oltás helyett elég lesz egy frissen leadott negatív teszt.

A tájékoztatón továbbá arról is szó volt, hogy az ország 9 tartománya önállóan döntheti el, hogy a kormány által bevezetett korlátozásokat szigorítja-e vagy sem, Bécs pedig így is cselekedett, hiszen a fővárosi éttermek még mindig nem látogathatók védőoltás nélkül.

A szakértőkből álló bizottság, ahol egészségügyi és alkotmányjogi dolgozók vesznek részt, vizsgálja az oltási mandátum alkalmasságát, és informálja a kormányt az aktuális járványügyi helyzetről.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük