Életmód

Dugulás okai és megelőzés a fürdőszobában

A fürdőszobában kialakuló dugulásról legtöbb esetben mi magunk tehetünk. Nem oda való dolgok kerülnek a lefolyóba, vagy az idő múlásának köszönhetően több réteg szennyeződés rakódik le a csövekben, ami végül duguláshoz vezethet.

Szerencsére a duguláselhárítás azonnal megoldható, ha a megfelelő szakembert hívjuk, aki rendelkezik a szükséges felszereléssel. De mindig jobb megelőzni a problémát, ezért ebben az írásban bemutatjuk, hogy mik okozhatják a dugulás kialakulását a fürdőszobában és mit tehetünk ellene.

Haj

A kádak, zuhanyok és mosdók valódi réme az emberi haj. Ahogy a hajszál fennakad, további anyagokat képes összeszedni. Például szappan és másféle kencék letapadnak, hozzáadódnak a hajszálak, majd már készen is van a dugulás.  Hasonló a helyzet a szőrszálakkal és ha háziállat van a lakásban, az is gondokat okozhat.

A megelőzés: szerezzünk be egy hajszűrő lefolyóvédőt. Ez az eszköz megakadályozza a hajszálak és szőrszálak lefolyását. Rendszeres tisztítás mellett sokáig megelőzhetjük vele a dugulást.

Zsír és olaj

Sokan gondolják, hogy a folyékonyabb ételmaradékot nyugodtan le lehet húzni a WC-n. Ez viszont súlyos tévhit, hiszen az ételek legtöbbje gazdag a zsírban és olajokban.

A WC-ben használt víz hideg, ennek hatására pedig a zsír megragad a lefolyó falán és hamarosan duguláshoz vezet.

A megoldás: Javasolt egy nagy edény forróvizet önteni a lefolyóba, így az esetlegesen letapadt zsiradékot feloldhatjuk. A jövőben pedig kerüljük el az ételmaradékok leöntését, ezeket inkább tegyük egy zacskóba, és helyezzük a kukába.

Törlőkendők, pelenkák és intim betétek

Fontos tudni, hogy a WC-n csak toalett papírt, vizeletet és ürüléket szabad lehúzni. A törlőkendők, betétek és pelenkák megszívják magukat és dugulást okoznak. Maga a WC papír is képes eltömődést okozni, ha nagy mennyiségbe kerül egyszerre a lefolyóba.

A megelőzés: A WC mellett tartsunk egy szemetest, ahova kényelmesen el lehet helyezni a pelenkát, intim betétetek és törlőkendőket. Emellett csak a szükségnek megfelelő mennyiségű WC papírt alkalmazzunk.

Vízkő

A víz keménysége mindig a lakóhelytől függ. Az idő múlásával viszont a csatornák eltömődhetnek a vízben található ásványi anyagok miatt.

A megoldás: telepítsünk vízlágyító készüléket otthonunkba. Emellett érdemes havonta vízkőoldót önteni a lefolyókba, hogy feloldja a lerakódásokat.

Amennyiben a fenti praktikák nem segítenek, akkor nem marad más, mint valódi duguláselhárító szakembert hívni. A segítségével újra átjárhatóvá tehetők a lefolyók, ráadásul a fertőtlenítésben is tud segíteni. A Google sok duguláselhárító vállalkozás elérhetőségét tárja elénk, érdemes használni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük