Életmód

A legnagyobb hibák, amiket kerülj el kölyökkutya választásnál

A legnagyobb hibákat mindenképp el kell kerülnünk, amikor új kiskutyát fogadunk a családba. A legjobb szándékú állattartók is hajlamosak ezeket könnyen elkövetni, mert nagyon egyszerű egy dolognak bedőlni: a cuki kinézetüknek!

Akár tenyésztőn, akár valamilyen mentőprogramon keresztül szeretnénk kölyökkutyát családunkba, ne essünk abba a hibába, hogy csak a cuki kinézete alapján döntünk. Könnyű beleszeretni egy cuki pofiba, de anélkül, hogy tudnánk mire van szüksége az adott fajtának megnehezítheti jövőbeli együttélésünket. Persze mindig segíthet egy kutyatréner Budapesten vagy Magyarország teljes területén, de egy tudatos választással megkönnyíthetjük a dolgunkat.

Egy alomban lévő kölykök viselkedése nagyon széles skálán mozognak, általában olyan 7 hetes koruk körül lehet inkább megismerni személyiségüket. Fontos, hogy a kölyökkutyák 8-10 hetes korukba kerülhetnek először gazdikhoz!

Mire kellene összpontosítani, ha nem a kinézetre?

Kizárólag személyesen válasszunk kölyökkutyát

Először is, ha tenyésztőtől vásárlunk, győződjünk meg róla, hogy minden genetikai vizsgálat elkészül és egészségügyi garanciát vállal a kölyökkutyára. Érdemes kerülni a látatlanban online kereskedések által szállító cégeket, hiszen itt nem ismerkedhetünk meg korábban élőben új családtagunkat.

Az életmódunk az egyik legfontosabb tényező

Ne felejtsük el azt sem, hogy milyen életmódot szeretnénk élni. Óriási különbség lehet labrador és labrador között is, de természetesen leginkább az számít, hogy egy sportos életre vágyunk vagy csak egy nyugodtabb fajtájú kutyát szeretnénk, aki lakásban is jól érzi magát. Hiszen ez is fontos, hogy egyes állatoknak a mozgásigénye miatt muszáj kerttel rendelkeznünk másképp nem fogja jól érezni magát.

Összefoglalva tehát ne vásároljunk vagy fogadjunk örökbe olyan kutyát, akinek nem tudjuk biztosítani ösztönös igényeit, mert életmódunk merőben eltér attól. Ha erre odafigyelünk sokkal boldogabb lesz a teljes család! Ne felejtsük el, hogy a kutyának szüksége lesz szocializációra, kutyatrénerre és / vagy kutyaiskolára is, hogy megfelelő kapcsolat épüljön ki.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük