Divat,  Életmód

Kreatív falfestési ötletek egész évre

Egy kis szín sosem árt, de azért nem mindegy, hogy milyen árnyalatokat választunk. Néha a kevesebb több alapon tartsuk szem előtt a következő aranyszabályt: a falnak bele kell simulnia az otthonunkba.

Mik a legújabb trendek?

Ha eldöntöttük, hogy faldíszítésre adjuk a fejünket, akkor az első lépés a trendek átlapozása. Nagyon fontos, hogy ne csak a trend alapján döntsünk, hacsak nem akarunk pár év múlva mindent újrafesteni.

A trendek azért jók, mert inspirálják az embert, és megmutatják a lehetőségek tárházát. A mostani trendek például nagyon szeretik a letisztult formákat, a kellemes, természetes színeket, és az egész lakásban fellelhető harmóniát.

A fehér mellett felkapottnak számít a szürke és a bézs, amihez a geometriai minták és a természetes formák illenek a legjobban. Jó példa erre a világos szürke falra festett méhkaptár, ahol a szabályos hatszögek sötétszürke és fehér között váltakoznak. A természetes formáknál megemlíthetjük a virágokat, amik szinte beleolvadnak a fal egyik részébe, de nem az egészet foglalják el.

Harmonizáló színek

A falfestésnél használhatunk faleveleket, szivacsokat, összegyűrt alufóliát, azonban a végeredményt a harmónia adja meg. A túl sok vagy túl kevés minta zavaró lesz, a túl rikító színek fejfájást okoznak, a túl harmonikus árnyalatok pedig összeolvadnak.

Először meg kell néznünk a lakás színeit. Milyen a padló? Milyenek a bútorok? Van valamilyen figyelemfelkeltő darab a nappaliban vagy a hálóban? Van egy jellegzetes oszlop, egy rövidebb fal vagy valami, amit a színek segítségével még jobban kiemelhetünk? A harmonizáló színeket interneten keresztül tudjuk ellenőrizni, de tehetünk egy sétát egy nagyobb dekorációs üzlethelyiségben is. A halvány rózsaszín, zöld, kék, szürke, bézs mind ide tartoznak, azonban nem érdemes háromnál több árnyalatot keverni.

Amennyiben fapadlónk van, akkor a barna az egyik uralkodó szín a lakásban. Ha ehhez fehér szekrényeket tartunk, akkor a falra használhatjuk a fehér-bézs-zöld kombinációt. Pár extra növénnyel, esetleg egy zöld terítővel máris megalapoztuk a hangulatot és a harmóniát.

Milyen minta legyen? Sok mindentől függ

Az első és legfontosabb szempont a helyiség mérete. A kisebb falrészhez válasszuk az apró mintákat, a nagyobb falrészhez pedig nyugodtan álmodjunk nagyban. Ezután azt kell eldönteni, hogy milyen stílus illik a lakáshoz. Általánosságban véve a szabályos és a szabad kezű formák közül választhatunk. Gyerekszoba festésnél a nemet, a kort és a nyugtató színeket is figyelembe kell venni, ott külön szempontok szerint válasszunk.

Adunk pár ötletet

  • A maszkolószalaggal egyenes vonalakat tudunk húzni.
  • A mosogatószivaccsal felhőket varázsolhatunk a szürke háttérhez.
  • Vágjunk ki kartonból egy mintát, fessük le, és használjuk nyomdaként.
  • Fogjunk egy ecsetet és húzzunk szabálytalan formákat.
  • Engedjük, hogy a festék szó szerint lefolyjon a falon.
  • Összegyűrt alufóliával pamacsoló mozdulatokat tudunk végezni, és gyönyörű átmenetek születnek.

Ilyen és ehhez hasonló megoldásokhoz a falranyomtatok.hu weboldalt ajánljuk! Az oldalon nem csak ötletek fogunk találni, hanem be is mutatjuk, hogy pontosan mi is az a 3d falfestési technika.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük