Életmód

Székesfehérvár környékének felfedezése

Székesfehérvár Fejér megye székhelye, a Közép-Dunántúl egyik régióközpontja, Királyok Városának is hívják, de nevezhetjük latin nevén Alba Regiának is. Magyarország egyik legnagyobb, legfejlettebb és legfontosabb városa. Az őskor óta lakott hely, fontos útvonalak keresztezik, ezért stratégiai fontosságú.

Többször volt alkalmam felkeresni nevezetességeit, látványosságait, múltjához méltón az egyik leggazdagabb történelmi, régészeti és egyházi látnivalókban. A város mindannyiszor magába szippant rengeteg értékével és gazdag program kínálatával, ám eldöntöttem, hogy kicsit kilépek a határain, felfedezem a környéket, mert rengeteg látnivalót tartogat. Barátnőm lett az útitársam, a kedvenc szállásom már várt minket. Szeretek új dolgokat felfedezni, viszont nem szeretem a „meglepetéseket” azon a helyen, ahol fontos számomra a kényelem és az igényesség.

A Pe-Ki-Lux apartman az otthonommá vált

A székesfehérvári Pe-Ki-Lux apartman már előző látogatásaim alkalmával az otthonommá vált, így nem volt kérdés számomra, hogy a szálláshelyünkre más szóba sem jöhet. Egyszerű a megközelítése a  főutak tekintetében, a parkolási lehetőséggel együtt pedig kiváló hely. Nagysága pont megfelelő, másfél szobás, nappali konyhás, hálószobás, így az elosztás is ideális több napos itt tartózkodásunkhoz.

Az egyetlen dolog, ami számunkra még lényeges, hogy legyen terasza, a reggeli kávéhoz és az esti borozáshoz! Itt máris találkozhatunk a szállásadók figyelmességével, hiszen bekészített kávékapszulákról is gondoskodtak a Tscibo kávéfőzőhöz, így fél perc alatt hozzájuthattunk az isteni aromás koffeinitalunkhoz! A barátnőm inkább teás, de ezen már meg sem lepődtünk, hogy felszerelve volt különleges tea filterekkel is a konyhafiók.

A nappaliban van az étkezősarok, kényelmes kanapé síkképernyős tv, természetesen sok csatornás előfizetéssel és korlátlan wifivel megspékelve. A konyha életvitelszerűen használható, a felszereltsége és kialakítása miatt. (Tschibo kávéfőző, vízforraló, tűzhely, sütő, kenyérpirító stb.) Mi főzni nem akartunk, de lehetett volna, a reggelikhez viszont nagyon szerettük ezt a felszereltséget. Innen igazán élmény a reggeli indulás és az esti visszaérkezés.

A környék látnivalói

Első utunk Szabadbattyánba vitt, ahol felkerestük a legismertebb régészeti lelőhelyét a sok közül, az ókori Pannónia eddig ismert legnagyobb villáját, egyes teóriák szerint innen származik a 40 darabból álló Seuso-kincs. Sajnos nem volt a villa látogatható, de egy középkori erődítményt a Csíkvárat felfedezhettük.

Második úti célunk Iszkaszentgyörgy felé vezetett, a Piramita-hegyre, ahol egykor Pappenheim Szigfrid gróf által építtetett 10 m magas piramis állt. A legenda szerint a gróf egyik rokonának állított emléket, aki szerelmi bánatában önkezével vetett véget életének. A piramis az 1960-as évekig állt, aztán elhordták a környékbeliek a köveket építőanyagnak. 2014-ben épült fel az egykori piramis másolata, amit mi meglátogattunk.

A Velencei-tó és környéke nagyszerű lehetőségeket kínált mind kirándulás, mind szemet gyönyörködtető látvány tekintetében. Meg is beszéltük, hogy legközelebb kerékpáros túrára fogunk jönni, hogy tekerés közben is gyönyörködhessünk a tó természeti csodáiban. Folytattuk felfedezésünket, a Velencei hegység legkisebb tagjára vezetett utunk, hogy megcsodáljuk a híres Pákozdi Ingóköveket, melyek tényleg fantasztikus látványt nyújtanak. Legjobban a Kocka tetszett nekünk, de a többi szikla is művészi formációt alkotva halmozódik fel a víz és szél alkotásaként. Felkerestük a Katonai Emlékparkot, ami az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, a Don-kanyar kápolna a 2. világháborúban hősiesen helytállt és elesett honvédeknek állít emléket.

Ellátogattunk a Velence korzóra, Gárdonyban a Gárdonyi emlékházat a rönkvárat kerestük fel, minden helyen nagyszerűen éreztük magunkat. Sajnos véget is ért a kis vakációnk, ami tele volt élménnyel, friss levegővel, gasztronómiai finomságokkal, látnivalóval. Szeretnénk további felfedezéseket tenni a környéken, amihez természetesen a Pe-Ki-Lux apartman lesz újra az otthonunk, mert a feltöltődéshez nekünk kell a szállás nyújtotta kényelem és luxus.

Lépés Magazin

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük