mi a legjobb aranyér ellen
Életmód

Mi a legjobb aranyér ellen?

Az aranyér napjaink egyik népbetegsége, egyes felmérések alapján a felnőtt lakosság mintegy 50%-a érintett benne. Elsősorban az 50 feletti korosztályt érinti jelentősen, különösen a nőket, de az ülő, mozgásszegény életmód miatt egyre gyakrabban jelennek meg aranyeres panaszok a fiatalabb korosztálynál is. Az aranyér betegség kényelmetlenséggel, komfortérzet vesztéssel, esetenként fájdalommal, viszketéssel és vérzéssel jelentkezik. A tünetek megjelenése esetén azonnali enyhülésre vágyunk, hogy visszanyerjük megszokott mindennapjainkat.

Mi okozza az aranyeret?

Az aranyér kialakulásának hátterében többféle dolog is állhat. Sok esetben genetikai hajlam áll a hátterében, a legtöbben örökölten gyenge kötőszövetekkel rendelkezünk. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás is kedvez a kialakulásának. A túlsúly is komoly rizikófaktort jelent, a megemelkedett hasűri nyomás miatt az ágyéki szakasz fokozott terhelésnek van kitéve, amely hatására könnyen kialakulhat a probléma.

A terhesség során is nagyon gyakran kialakulhat az aranyér, a terhességgel járó többlet súlytól, valamint a szervezetben a terhesség ideje alatt végbemenő változások hatására.

Hirtelen fellépő, intenzív erőkifejtés is előidézheti, így a nehéz fizikai munkát végző férfiak esetében gyakran a túlzott fizikai terhelés okozza az aranyeret. A hüvelyi úton történő szülés is igen gyakori oka az aranyér problémák kialakulásának, a szülés során fellépő erőlködés, valamint a gátmetszés miatt.

Mi tegyen, ha megjelennek a panaszok?

Az aranyérnek két fajtája van, a külső és a belső aranyér. A belső aranyér a legtöbb esetben vérzéssel jelentkezik és egyáltalán nem jár fájdalommal, de a vérzéses tünetek miatt sokan kétségbe esnek és a legrosszabbra gondolnak. Súlyosabb belső aranyér esetén a végbélből kilóg az aranyér. A kilógó aranyér visszatérhet magától, vagy segítséggel a végbélbe, illetve a legsúlyosabb esetbe folyamatosan kilóg a végbélből és igen gyakran vérzik és fájdalommal jár.

A külső aranyér a végbélnyílás környékén alakul ki, és rögtön feszítő, viszkető, égő érzéssel jelentkezik. Könnyen kitapintható, fájdalmas csomó a végbél szélén, mely viszonylag könnyen megsérülhet vérezhet, váladékozhat. A legfontosabb, hogy nem szabad megpróbálni visszatenni, mivel nem a végbélből származik, így csak felesleges fájdalmat okoz magának, aki megpróbálja.

Aranyér kenőcs, kúp, ülőfürdő

A kezdeti aranyeres panaszokra többféle aranyér kenőcs kapható akár recept nélkül is a patikákban, melyek segíthetnek a tünetek enyhítésében, így csökkenhetnek a kellemetlen panaszok. Ugyancsak jó megoldás lehet az aranyér kúp, vagy az ülőfürdők használata. Célszerű ilyenkor a végbél környékének higiéniájára még fokozottabban figyelni, a gyakori mosakodás is segíthet a tünetek enyhítésében.

A legjobb megoldás aranyér ellen

Az aranyér a legtöbb esetben életmódbeli problémák hatására alakul ki, ezért legyen bármilyen stádiumban lévő külső, vagy akár belső aranyér, az életmódváltás mindkét esetben indokolt. Minden nap legalább 30 perc könnyed mozgás javasolt, mely nem jelent túlzott erőlködést. A feldolgozott, túlzottan fűszeres, nehéz, zsíros és magas szénhidráttartalmú ételeket kerülni kell, ahogy a savat okozó italok fogyasztását is.

Fontos a rendszeres, rostokban gazdag táplálkozás. A rostban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, magvak, valamint a nyers zöldségek és gyümölcsök is. Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék (víz) fogyasztása is. Ha megfelelő mennyiségű rost és folyadék kerül az emésztőrendszerbe,  a székelés is könnyedebb és rendszeresebb lesz. Ez nem csak az aranyér kezelése, de annak újbóli kialakulásának megakadályozása céljából is elengedhetetlen.

Ha megjelennek az aranyér probléma okozta panaszok, a legjobb megoldás felkeresni egy szakorvost, aki pontosan meg tudja határozni az aranyér fajtáját, súlyosságát és megfelelő módszerekkel tudja elkezdeni a probléma megszüntetését.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük