lakás
Életmód

Mire elég a 40 millió a Budapesti ingatlanpiacon?

Annak ellenére, hogy az ingatlanok árának az emelkedése a legtöbb településen már 2019-ben megállt, Magyarországon belül nagyon durva különbségek alakultak ki az ingatlanok árában. Van, ahol 40 millió forintért csak egy 33 négyzetméteres lakást lehet kapni ennyi pénzből, van, ahol meg 239 négyzetméteres házat. Ráadásul nem csak országosan van ilyen nagy eltérés az ingatlanok árában, hanem Budapesten belül a kerületek között is.

Az egész országhoz hasonlóan, Budapesten is hatalmas különbségek vannak az átlagos négyzetméterárakban. Három kerületben is egymillió forint felett van az átlagos négyzetméterár. A legdrágábbak az eladó lakások az V. kerületben, ahol majdnem 3-szor annyiba kerül egy négyzetméter, mint a legolcsóbb XXIII. kerületben.

budapest lakóingatlanjainak átlag négyzetméterára 2021 április

Az V. kerületben átlagosan csak 33 négyzetméteres lakásra lesz elegendő a 40 millió forint, míg a legolcsóbb XXIII. kerületben ugyanezért az összegért akár 90 négyzetméteres lakáshoz is hozzá lehet jutni.

hány négyzetméteres lakóingatlant lehet venni 40 millióból budapesten

Azt régóta tudni lehet, hogy a belvárosban és a Budai oldalon a legdrágábbak a lakások Budapesten és erre ez a kutatás sem tud rácáfolni. A 3 legdrágább kerület az V. kerület az I. kerület és a XII. kerület.

Két-három gyerekes családoknak már leginkább 60 négyzetmétertől kezdődő méretű lakásokat érdemes keresgélnie, amik legalább 3 szobásak. Ilyeneket a 23-ból csak 11 kerületben érdemes keresgélni, ha 40 millióból gazdálkodhatunk.

Mennyi házból és lakásból válogathatunk 40 millióért?

A megveszLAK.hu ingatlan adatbázisában szereplő házak és lakások és nyaralók 50,5%-a van hirdetve maximum 40 milliós áron, ami elég bőséges választék.

a lakóingatlanok maximum hány százaléka kerül maximum 40 millióba

A megyeszékhelyek lakóingatlan állományát megvizsgálva, hasonló eredményt kapunk, mint amikor azt vizsgáltuk, hogy a megyeszékhelyeken hány négyzetméteres lakóingatlant lehet venni a 40 millióból, de vannak azért eltérések, ami többnyire az ingatlan állomány lakás-ház arányából adódik, illetve abból, hogy a házak jellemzően drágábbak és így könnyebben kicsúsznak a 40 milliós értékhatárból.

Budapesten rengeteg lakás van a kínálatban, de azoknak csak 32%-a fér bele a keretbe. A második helyre Székesfehérvár jött fel, ahol szintén sok a hirdetett lakás, de az árak konszolidáltabbak. Az országos átlagot hozza Debrecen (52%) és Veszprém (53%) is.

A legnagyobb valószínűséggel Békéscsabán (86%), Szekszárdon (91%) és Salgótarjánban (97%) juthatunk lakóingatlanhoz 40 millióból. Ezekben a városokban nagyon sok ingatlan fér bele a keretbe.

Konklúzió

Az adatokból látszik, hogy azért még ilyen áron is van miből válogatni. Valószínűleg a felújítandó, vagy felújított lakások lesznek jobban célkeresztben, ha valaki 2021-ben szeretne lakást, vagy házat venni 40 milliós keretből, különösen Budapesten. A felújítandók felé billenti a mérleg nyelvét az új lakásfelújítási támogatás is, ami 2021 januárjától igényelhető 2022 december 31-éig. Ha valaki szeretné ezt is kihasználni, annak érdemes igyekeznie, mivel az egyik alapfeltétele a támogatásnak, hogy legalább egy éve benne kell lakni a családnak az ingatlanban.

Ez a bejegyzés nem számít ingatlanokkal kapcsolatos tanácsadásnak, és csupán a tájékoztatást szolgálja.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük