Tech

Mennyit keres egy webfejlesztő?

Érdekel a webfejlesztői pálya, de nem tudod, hogy hogyan lehet keresni ebben a szakmában? Rengeteg helyről hallható, hogy milyen jól keresnek az informatikusok, de sajnos a valós kép ennél sokkal árnyaltabb. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hova és milyen pozícióban sikerül elhelyezkedni. Ebben a cikkben a magyarországi webfejlesztői fizetéseknek járunk utána.

Nem mindegy, hogy hol és mit

A legtöbb szakmában feketén-fehéren be lehet lőni, hogy nagyságrendileg mennyit keres az adott munkakörben dolgozó személy, de egy webfejlesztő esetében ez nem ilyen egyszerű, hiszen a webfejlesztésnek számtalan területe létezik. Nem csak a programozásra választott nyelv, de a szakmában eltöltött idő és a munkavégzés helye is nagyban befolyásolja a kikapott fizetést. Sok magyarországi webfejlesztői cégnél jellemző, hogy külföldi cégek számára dolgoznak be, amelyek természetesen magasabb béreket tudnak kínálni.

Mennyi az annyi?

Vegyük szépen sorba a leggyakrabban használt nyelveket webfejlesztés során.

Az egyik leginkább keresett webfejlesztői pozíció a PHP programozó, amelynél a havi bruttó átlagbér 325 ezer és 823 ezer forint között alakul.

Ennél is jobban keresnek a .NET programozók, akik kezdő fizetése 443 ezer forinttól indul és 949 ezer körül ér véget.

Hihetetlen, de még a .NET programozóknál is jobban keresnek a Java és JavaScript programozók, hiszen a fizetésük 400-450 ezertől 1 millió, 1.1 millió forintig is terjedhet.

A legrosszabbul azok járnak, akik webfejlesztést szeretnék oktatni, hiszen itt az átlag bruttó bér 167 ezer és 274 ezer forint között alakul.

Minél régebb óta vagy a szakmában, annál jobban kereshetsz

A fenti fizetéseket figyelembe véve elmondhatjuk, hogy egy frissen elhelyezkedő junior fejlesztő is nagyon könnyen megkereshet minimum 300 ezer forintot. Természetesen vidéken, kisebb városokba nehezebb elhelyezkedni és a fizetések is elmaradnak a nagyobb városokban megkereshető összegektől, de az is egyértelmű, hogy még ezeken a helyeken is jobban keres egy kezdő webfejlesztő, mint a legtöbb másik szakmában lévő szakember.

Ahogy fentebb már említettük a kezdő webfejlesztőket (és általánosságban az összes kezdő fejlesztőt, programozót) junior-nak szokták nevezni a szakmán belül, amely arra utal, hogy még csak frissen került a szakmába, még nincs túl nagy tapasztalata benne, ebből kifolyólag is a junior fejlesztők keresnek a legkedvezőtlenebbül. Pár év (általában 2-3) szakmai tapasztalat megszerzése után a fejlesztő fellép medior szintre. Ezeken felül létezik még a senior szint is, amelyhez szintúgy minél több szakmában eltöltött tapasztalat kell, de itt a hangsúly a tapasztalaton van. Sokkal többet számít, ha valaki folyamatosan kereste a kihívásokat, a tanulási, fejlődési lehetőségeket, mint aki csak szimplán hagyta telni az éveket. Hiszen ezen szintlépések között nem is az eltelt évek a legmeghatározóbbak, hanem a megszerzett tapasztalatok.

Nem minden a pénz

Bár a cikk főtémája a webfejlesztőként kereshető fizetések, ám nem érdemes szó nélkül elmenni amellett sem, hogy mit tud az adott cég felmutatni a fizetésen túl. Nagyon sok munkavállalónak (főleg a pandémia óta) elengedhetetlen a home office munkavégzés. Szerencsére a webfejlesztés egy olyan szakma, amely nem igényli a folytonos munkahelyen való fizikai jelenlétet. A webfejlesztő cégek nagyon nagy százaléka nyitott az otthoni munkavégzésre, de sajnos vannak még olyan cégek, amelyek nem engedélyezik a munkavállalóik számára. Ilyenkor el kell döntenünk, hogy mennyire fontos számunkra, hogy otthonról dolgozhassunk.

Ezeken kívül még mindenképp érdemes figyelembe venni a munkaköri légkört, a fizetésen felüli juttatásokat, esetlegesen biztosított eszközöket (céges laptop, telefon), illetve nem árt kikérdezni pár alkalmazottat arról sem, hogy mennyire gyakoriak túlórázások.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük