billentyűzet
Tech

Melyek a számítógép fő összetevői?

A számítógép több különálló alkatrészből áll, amelyeket úgy terveztek, hogy együtt működjenek. Asztali számítógéppel ezek az alkatrészek viszonylag egyszerűen cserélhetők, laptopon kevésbé.

Ennek oka a laptopok mérete, teljesítmény- és hűtési igénye, valamint a szabványosítás hiánya.

Szerencsére ez nem probléma az asztali számítógépeknél. A hosszabb élettartamra tervezett asztali számítógépek testreszabhatók és frissíthetők az összes vagy az összes alkatrész cseréjével.

Számítógép alkatrészek megértése

Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk ezeket a részeket és azok elhelyezkedését. Arról is kap egy ötletet, hogyan frissítheti őket. Ez megadja azokat az információkat, amelyekre szüksége van az alkatrészek saját maga cseréjéhez.

Alaplap

Az alaplap az az egység, emelyre az összes alkatrész beépül.

CPU, RAM, tárolóeszközök és video- és hangkártyák számára van bővítőhely.

Random Access Memory (RAM)

A RAM egy ideiglenes (vagy rövid távú) memória, és a rendszer általános teljesítményével és sebességével foglalkozik. A RAM modulok hosszú panel apokból készülnek, amelyek közvetlenül az alaplaphoz csatlakoznak. A számítógép kézikönyve vagy az alaplap kézikönyve megmutatja, hogy a rendszer mennyi RAM-ot támogat.

CPU

Ha a számítógép ember lenne, a processzor lenne az agya. Ez a számítógép legfontosabb része. A processzor adatokat dolgoz fel, számításokat végez és vezérli a legtöbb egyéb összetevőt.

Tápegység (PSU)

A számítógép tápegysége általában a számítógép házának hátulján található tápegység. Ha megnézi a számítógép hátulját, láthatja, hová csatlakozik a tápkábel. Általában van egy kapcsoló a be- és kikapcsoláshoz, a számítógép elején található bekapcsológombon kívül.

Grafikus kártya (GPU)

Videokártya, grafikus kártya vagy grafikus feldolgozó egység néven is ismert, és a számítógépet egy kijelzőhöz csatlakoztatja. Míg a régebbi számítógépek VGA-portot használnak, a jelenlegi számítógépek HDMI-t használnak a HD-kijelzők csatlakoztatásához.

Hangkártya

Általában három-öt kis kerek portot talál a számítógép hátulján. Általában színesek. Egyes esetekben előfordulhat, hogy ezeket a számítógépe előlapján találja.

Ezek a számítógép hangkártyájához csatlakoztatott audioportok. A videokártyához hasonlóan a hangkártya általában az alaplapba van integrálva. Speciális használatra, például játék- és hangfejlesztéshez vagy rögzítéshez azonban speciális hangkártya is használható.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük