szélenergia
Tech

Mit érdemes tudni a szélenergiáról?

A szélenergia egy költséghatékony és környezetbarát energiaforrás. A fenntartható fejlődéshez megújuló forrásként jelentős mértékben hozzá tud járulni.

Ez az energiaforrás az 1970-es évek energiaválsága miatt került előtérbe. Azóta világszerte egyre több a tudatos törekvés a fejlesztésére. Bizonyos országokban sokkal elterjedtebb: Kína a világ legnagyobb szélenergia termelője, de az USA is jobban támaszkodik erre a megújuló energiaforrásra, mint a többire.

Amerikában jelenleg 5 államból származik a szélenergia össztermelésének több, mint fele. Ez az adat jól tükrözi a regionális különbségeket, mert szélfarmot nem mindenhová ideális telepíteni. Európában Németország és Spanyolország áll az élen a szélenergia felhasználása terén.

Magyarország az EU-s országok között hátul van a szélenergia hasznosításában. Az ország energiaigényének jelentős részét a paksi atomerőmű szolgáltatja és a megújulók közül inkább a napenergiára kerül a hangsúly.

A szélenergia előnyei

Amellett, hogy nem szennyezi a környezetet, a szélenergiának nagy előnye a napenergiával szemben, hogy éjjel is tud termelni. Az energiaimport szükségét pedig csökkenti és ezzel hozzájárul a helyi munkahelyteremtéshez.

A szélfarmok megépítésének költsége egyre kisebb. Ma a 2-3 évtizeddel ezelőtti ár töredékébe kerülnek. Az összes energiaforrást figyelembe véve csak a napenergia nyújt a szélenergiától olcsóbb megoldást. Azonban figyelembe kell venni az adott terület adottságait és aszerint dönteni a legjobb forrásról. Vannak területek, ahol a szélfarmok nagyon hatékonyan tudnak termelni.  

A szélenergia hátrányai

Muszáj az időjárásra hagyatkozni: Az ilyen úton előállított energiához kell szél, de a túl erős szél nem jó, mert akár kárt is tehet a turbinákban. Partvidékeken és dombos területeken előnyös telepíteni, de egyes partvidékek időjárása túl szélsőséges lehet a hatékony működéshez. Ezért teljes országok és országrészek eshetnek el a lehetőségtől, hogy használják a szélenergiát.

A szélfarmoknak elég nagy terület is kell, ami egyes országokban nem adott. Vannak, akiket esztétikai szempontból zavarnak a szélerőművek. Emiatt nem szokás lakott területek közelébe telepíteni őket.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük