Tech

Videokártya meghatározása

A videokártya egy téglalap alakú számítógépes hardver, amely számos érintkezési ponttal rendelkezik a kártya alján és egy vagy több csatlakozással az oldalán a videó kijelzők és más eszközök csatlakoztatásához. A videokártya az alaplap bővítőhelyéhez csatlakozik. A legtöbb videokártya PCIe formátumú, de a videokártyák más formátumúak, beleértve a PCI-t és az AGP-t is. 

Ezek a további formátumok régebbi szabványok, és nem kommunikálnak olyan gyorsan a CPU-val és más alkatrészekkel, mint a PCIe.

Egy asztali számítógépen, mivel az alaplap, a ház és a bővítőkártyák a kompatibilitást szem előtt tartva vannak kialakítva, a videokártya oldala behelyezéskor a ház hátoldalán kívülre illeszkedik, így portjai (pl. HDMI, DVI vagy VGA) elérhetővé válnak használat.

Egyes videokártyáknak csak egy portja van a szokásos monitorhoz vagy projektorhoz való csatlakozáshoz, míg a fejlettebb kártyáknak lehetnek portjai több kimeneti forráshoz, köztük további monitorokhoz és televíziókhoz való csatlakozáshoz.

Még más kártyákon lehetnek bemenetek a videók szerkesztéséhez és egyéb speciális feladatokhoz.

A laptopok, táblagépek és még az okostelefonok is rendelkeznek grafikus kártyákkal, bár kisebbek és többnyire nem cserélhetők.

Fontos videokártya tények

Minden alaplap a videokártya-formátumok korlátozott tartományát támogatja, ezért vásárlás előtt mindenképpen kérdezze meg az alaplap gyártóját.

Sok modern számítógép nem rendelkezik video bővítő kártyával, ehelyett a fedélzeti video-GPU-kat közvetlenül a CPU-ba integrálják. Ez olcsóbb számítógépet és kevésbé hatékony grafikus rendszert biztosít. Ez a lehetőség bölcs lenne az átlagos üzleti és otthoni felhasználók számára, akik nem törődnek a fejlett grafikus képességekkel vagy a legújabb játékokkal.

A legtöbb beépített videó chipet tartalmazó alaplap lehetővé teszi, hogy a BIOS letiltsa a chipet, hogy kihasználhassa a bővítőhelybe helyezett videokártya előnyeit.

Videokártya-illesztőprogram telepítése vagy frissítése

Mint minden hardver esetében, a videokártyához is eszközmeghajtóra van szükség az operációs rendszerrel és más számítógépes szoftverekkel való kommunikációhoz. Ugyanaz a folyamat, amelyet bármilyen típusú hardver frissítéséhez használ, a videokártya illesztőprogramjának frissítésére is vonatkozik.

Ha ismeri a szükséges videokártya-illesztőprogramot, akkor keresse fel közvetlenül a gyártó webhelyét, és töltse le manuálisan. Ez mindig a legjobb módja az illesztőprogramok megszerzésének, így biztos lehet benne, hogy az illesztőprogram ép és rosszindulatú programoktól mentes.

Kövesse ezt az AMD Radeon videokártya-illesztőprogramokat vagy ezt az NVIDIA GeForce videokártya-illesztőprogramok hivatkozást, hogy megkapja az AMD vagy az NVIDIA grafikus kártya illesztőprogramjainak legújabb és hivatalos letöltési linkjeit. 

Hogyan tudom frissíteni az illesztőprogramokat a Windows rendszerben?

Szerencsére a legtöbb videokártya-illesztőprogram automatikusan telepíthető, így ezekre a manuális frissítési lépésekre nincs szükség.

Ha nem ismeri a videokártya-illesztőprogramot, amelyre szüksége van, vagy nem fogja manuálisan letölteni és telepíteni az illesztőprogramot, akkor egy ingyenes program segítségével automatikusan felismerheti a szükséges illesztőprogramot, és letöltheti az Ön számára. A kedvenc programom, amely képes erre, a Driver Booster.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük