napszemüveg
Sport,  Tech

Napszemüveg polarizációval vagy anélkül – mi a különbség?

Amikor végre eljön a nyár, fontos, hogy jó minőségű napszemüvegeket vásároljunk.

Sokan a szemüveget a stílus elemének tekintik, de a szemüveg viselésének valódi célja gyakran figyelmen kívül hagyható. Látásunk olyan dolog, amire nem nagyon figyelünk mindennapi tevékenységeink során, de szemünk biztonsága rendkívül fontos, nemcsak a nyári hónapokban, hanem egész évben.

Ha napszemüveget választunk, akkor valószínűleg a kétféle ember egyike.

Évente sok pár olcsóbb, nem polarizált napszemüveget vásárol, vagy nagyon komolyan gondolja a szemét, és nem fél attól, hogy egy kicsit többet költsön jobb minőségű anyagokból készült akár fából készült napszemüvegre, a szükséges szűrőkkel és az úgynevezett polarizációval.

Bár sok olcsó nem polarizált szemüveg létezik, jobb elgondolkodni egy polarizált párba történő befektetésen. Az alábbiakban megtalálja a legfontosabb információkat, bemutatva a különbséget a polarizált és a polarizáció nélküli üvegek között.

Mi a polarizált fény?

A napfény, amely bármilyen felületről visszaverődik, például vezetés, tengerparti séta vagy síelés közben a hegyekben, polarizált fény.

Érdemes polarizáció nélkül vásárolni napszemüveget?

Nem azt mondjuk, hogy a nem polarizált napszemüveg nem védi meg a szemét. A nem polarizált lencsék sötét árnyalattal rendelkeznek, és csökkentik a fény intenzitását, de a polarizált lencséktől eltérően nem képesek ellensúlyozni a vízszintes sugarak hatásait. Ezek a lencsék azonban nem veszik figyelembe a fény irányát.

Mi a különbség a polarizált és a nem polarizált lencsék között?

A döntés arról, hogy melyik szemüveget választja, nagyban függ attól, hogy mikor fogja viselni őket, és mit fog csinálni abban az időben. Míg a polarizált napszemüveg javítja a kényelmet és a láthatóságot, előfordulhat, hogy ezek a lencsék nem megfelelőek. Bár gyakran találunk nagy segítséget bármely téli sportban, van egy kis kivétel, ha a lesiklásról van szó (a jeges foltoktól visszaverődő fény figyelmezteti a síelőket a közelgő veszélyre).

A legtöbb egyéb sport és tevékenység esetében a polarizált szemüveg számos előnyt kínál, és jelentősen növeli az élményt.

Melyek a polarizált lencsék előnyei?

  • Javítják a vizuális kényelmet
  • Javítják a kép kontrasztját és tisztaságát
  • Csökkentik a szem megerőltetését
  • Lehetővé teszik az igazi színérzékelést
  • Csökkentik a visszaverődést és kiküszöbölik a tükröződést
  • Teljes mértékben védenek az UVA és UVB sugaraktól

Milyen hátrányai vannak a polarizált üvegeknek?

  • A polarizált lencsék megnehezítik az LCD-képernyők megtekintését, és a képernyőn lévő képek bizonyos szögekben eltűnnek.
  • Bizonyos megvilágítási körülmények között a kép kontrasztja romolhat, például síeléskor, ami megnehezíti a hó és a jég megkülönböztetését.
  • A polarizált napszemüvegek magasabb árba kerülnek, mint a nem polarizált napszemüvegek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük