vitaminok
Életmód

Beszéljünk kicsit bővebben a vitaminokról!

A koronavírus-járvány következtében még nagyobb fókuszba került az egészségmegőrzés, amelynek az egyik alappillére a megfelelő vitaminbevitel és az antioxidánsokban gazdag táplálékok fogyasztása.

Sajnos azonban a legtöbbünknek fogalma sincsen arról, hogy az alapvetően egészséges szervezetnek milyen vitaminokból mekkora mennyiségű napi bevitelre van szüksége a kiegyensúlyozott működéshez, és hogy ez szezonálisan hogyan változik. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben ezeknek a dolgoknak alaposabban is utánajárunk.

Kezdjük rögtön a kályhánál!

A vitaminokat két fő csoportra oszthatjuk: zsírban (A-, D-, E- és K-vitamin) és a vízben (C-, B- és H-vitamin) oldódóak. Mivel az utóbbiak jellemzően jól elraktározódnak, így ritkábban alakul ki belőlük hiány. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne kellene őket időnként pótolni.

Az előbbieket viszont a szervezet nem, vagy csak korlátozott mértékben és ideig tudja elraktározni, amiért lényegében mindennap szükség van a pótlásukra, hogy elkerüljük a hiánybetegségek kialakulását.

Hogy melyikből mekkora mennyiségre van szükség, az sok mindentől függ

Így egyebek mellett a nemtől, az életkortól, a napi munkavégzés jellegétől, a fizikai aktivitás mennyiségétől, az aktuális egészségi állapottól illetve az évszakoktól – az őszi hideg, vírusos időszakban például a D-vitamin bevitele különösen fontos.

Ezért csak átlagértékekről lehet beszélni, amelyet az egészségügyi szervezetek által meghatározott táblázatos formában lehet a legegyszerűbben elérni. Természetesen ezeket nem kell szó szerint bemagolni, hiszen ha vásárolunk egy étrend-kiegészítőt, akkor annak csomagolásán látható, hogy az ajánlott napi bevitel hány százalékát tartalmazza az adott termék egy adagja.

Apropó étrend-kiegészítő: a Gal termékek fogyasztását sok rajongó kedveli, mivel az összetevőik között egyáltalán nem találhatók mesterséges adalékanyagok, hanem kifejezetten csakis olyan érintetlen formában felhasznált nyomelemek és gyógynövény hatóanyagok, amelyek nagy dózisban tudnak a leginkább hasznosulni.

A napi vitaminszükséglet kielégítése élelmiszerek segítségével

Napestig itt üllhetnénk, mire felsorolnánk az összes vitaminforrást. Helyette inkább azt javasoljuk, hogy vegyesen válogassunk össze a különféle nyersanyagok, élelmiszerek és ételek közül a tányérunkra. Egyaránt kerüljön rá tojás, hús, hal, zöldség, szárazhüvelyes, olajos magvak és növényi olaj!

Ha pedig valamelyiket valamilyen oknál fogva nem tudjuk fogyasztani, akkor a belőle kinyerhető vitamint vagy ásványi anyagot más forrásból kell megszereznünk.

Figyelem! Ez a cikk csak a szórakoztatást szolgálja, és nem számít orvosi tanácsnak. Egészségügyi probléma esetén mindenképpen fel kell keresni az orvost vagy az ügyeletet!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük