melltartó története
Divat,  Életmód,  Sport

Melltartó történelem – az ókori görögöktől napjainkig

A melltartó minden nő életében fontos szerepet játszik, nélkülözhetetlen a kényelmes mindennapokhoz. Minden nőnek lapul néhány kényelmes darab a szekrényében a mindennapokra, akadnak melltartók a különféle ruhákhoz és a hálószobai csábításhoz. Bár mindennapi viselet, mégis keveset tudunk a történelméről, hogyan alakultak ki a mai melltartók.

Egy kis melltartó történelem – A görögöktől napjainkig

A melltartó története egészen az ókorba nyúlik vissza, már az ókori görögök is törődtek a mellek megtartásával. Ezek a darabok azért még jócskán elmaradtak a mai modern kor darabjaitól, nem volt még sport, push up, szilikon, vagy épp lemila melltartó. A kezdetekben a melltartó egy egyszerű, nyakba akasztható pánt szerű ruhadarab volt, mely rendszerint gyapjúból vagy lenvászonból készült, körbetekerték vele a melleket és hátul összecsomózták, vagy egy csattal összetűzték. Nem a mellek felpolcolása vagy kihangsúlyozása volt a cél, pusztán a mellek megtartása. Nem csak a görögök használták, de a rómaiaknál is kedvelt ruhadarab volt, különösen sportoláshoz szerették hordani a nők, melyről egy fennmaradt római mozaik is tanúskodik, melyen “bikiniben” sportoló nőket ábrázoltak.

Az 1400-as évekből fennmaradt néhány anyag maradvány, melyről úgy gondolják a régészek, hogy melltartók maradványait találhatták meg. A maradványok emlékeztetnek a mai melltartó formákra, kosárral rendelkező darabok. Úgy sejtik, hogy hátul és oldalt kapcsolták össze őket, vagy némely darabot szalagokkal tartottak a helyükön.

A XVI. században a fűzők terjedtek el, amelyek kissé kiszorították a melltartókat a divatból, és a szuszt is a viselőjükből. A fűzők igencsak megemelték a melleket, karcsúsították a derekat, mely ezekben az időkben fontosabb volt, mint a kényelem.

A melltartók fénykora

A XIX-XX. században a melltartó reneszánszát élte, és éli még napjainkig. A divattervezők ekkor elkezdtek kísérletezni a fűzők ketté választásával, majd szépen lassan kialakultak a ma is ismert melltartó fajták. Nem meglepő, hiszen elsősorban női fehérnemű fajta, a melltartó szabadalmak főképp nők nevéhez fűződtek. A mindennapi használat során folyamatosan alakult, változott a kialakításuk, anyaguk, típusuk. De kosárméretük ekkor még nem volt, mind egyforma volt, de igyekeztek kellően rugalmas anyagból készíteni őket.

Az áttörést a melltartó méretek terén az S.H. Camp and Company találmánya, a kosárméret meghatározása hozta el. A melltartó kosarakat elkezdték A és D közötti tartományokra osztani, így mindenki megtalálhatta a mellméretének megfelelő méretet. Ezután kialakították az állítható hát- és vállpántokat, amely annyira népszerűvé tette a melltartót, hogy a második világháború után szinte minden nő hordta Európában és Észak-Amerikában, majd elterjedt a világ minden tájára.

Hosszú és rögös út vezetett a melltartók történelmében addig, míg az ókori görögöktől eljutottunk a XXI. századig és egy fehérnemű üzletbe betérve, vagy az otthon kényelméből egy fehérnemű webshop kínálatából válogathatunk a szebbnél szebb darabok közül. A melltartó egy teljesen megszokott, hétköznapi ruhadarab, mely megérdemli, hogy ismerjük a történetét is.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük