Tech

Mit érdemes megfontolni egy kerti szivattyú esetében?

A kerti szivattyú egy igazán sokoldalúan felhasználható eszköz, mivel nem csak a kertben lehet bevetni, hanem akár az otthonunk vízellátásának biztosítására vagy a nyomás fokozására is megfelelő.

Fontos tudni, hogy csak felszíni szivattyúként vethető be, de léteznek belőle helyhez kötött vagy hordozható modellek. Előbbieket akkor jó ötlet választani, ha már kinéztük a fix helyet a szivattyúnak a kertben, utóbbit pedig akkor, ha folyamatosan hordoznunk kell a berendezést. Ezt ilyenkor ki-be kapcsolóval és egy füllel is felszerelik, így használata még könnyebb.

Erre kell figyelni, amikor kerti szivattyút veszünk

Természetesen egy kerti szivattyú megvásárlásakor is oda kell figyelni, hogy a pénzünkért a lehető legjobb terméket kapjuk. Alapvetően a felhasználási módot kell elsődlegesnek tekinteni, és az ehhez illeszkedő modellt beszerezni. Ezen belül pedig törekedni kell a minőségre, hogy a választott gép a lehető legtovább kitartson.

Óvakodni kell az olcsó modellektől, mivel ezek nem csak könnyen tönkre mehetnek, hanem alkatrészellátásuk is erősen korlátozott. Így még az is előfordulhat, hogy bár csak egy kisebb alkatrészre lenne szükség, az nem kapható, így új kerti szivattyút vásárolhatunk. A szakemberek szerint a Pedrollo, a WTJ, az Espa és a Speroni szivattyúk jó ár/érték arányt nyújtanak, kapható hozzájuk csererészek, és megbízhatóan működnek. A Pedrollo JSWm 2AX szivattyú például az egyik legelterjedtebb kerti szivattyúnak számít.

A legtöbb kerti szivattyú úgynevezett jet szivattyú, emiatt a felszíváshoz lábszelepet kell használni. Ha pedig ráfolyásos megoldást választunk, akkor a szívócsonkba kell egy visszacsapó szelep. Gondoskodni kell a tömítésről is, és ha több, mint 10 méteres távolságról hozzuk a vizet, akkor bővíteni kell a szívócsonkot.

A hideg megérkeztével gondoskodni kell a fagyvédelemről, ilyenkor a kerti szivattyút is vízteleníteni kell. A szakértők tanácsa szerint a már víztelenített szivattyút ajánlott 1-2 deci étolajjal kézzel átforgatni, így a lapátokon képződik egy kis bevonat, és a hosszú állás alatt nem tapadnak le. Ha tavasszal szeretnénk gondtalanul használatba venni a berendezésünket, akkor ezt mindenképp jó ötlet elvégezni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük