Életmód

Társasházi konfliktushelyzetek és a közös képviselet szerepe

Az együttélés még a rokonságon belül sem megy mindig zökkenőmentesen, így teljesen érthető, ha társasházakban is felmerülnek megoldásra váró konfliktusok.  Az összetűzések lehetnek személyes jellegűek, amelyek általában egy-két családot érintenek, vagy az egész közösségre hatást gyakorló szituációk. Ebben a cikkben ezekre a vitás helyzetekre keresünk példákat és felvázoljuk, mit tehet a közös képviselet Budapest kerületeiben az együttműködés megteremtése érdekében. A főváros kiemelt területnek számít, hiszen rengeteg az olyan lakópark, ahol több ezer ember kényszerül egy közösségbe. 

Néhány lakástulajdonos nézeteltérése

A társasházakban a leggyakrabban a hangzavar teremt konfliktust a lakók között. A kutyaugatás, a padlón ugrálás, az ordító tévé, vagy a zenélés mind-mind vitákhoz vezethetnek. A legtöbb esetben a házszabályban rögzítve van, hogy mi az a tevékenység, amit kerülni kell mások nyugalmának érdekében.

Ennek ellenére mindig vannak olyan lakók, akik nem törődve a közösséggel, a saját szabályaik szerint élnek. Ugyanilyen gondot jelent a lakásból áradó bűz, vagy a lépcsőházban, illetve a liftben történő szemetelés. Az is előfordulhat, hogy valaki felújítást végez a lakásában, de nem tájékoztatja időben a szomszédokat. Ha ez elmarad, további civakodásokra adhat okot. A kellemetlenségek tisztázása és megoldása elsősorban a lakókra tartozik. Egy dolog kiemelten fontos: minden esetben törekedni kell a békés megbeszélésre.

A közösséget érintő problémás helyzetek 

Vannak olyan szituációk, amelyek az egész társasház életére hatással vannak. Ilyen például, ha bizonyos lakók rendszerint nem fizetik be a közös költséget. Bár sokan úgy vélik, ez az összeg kidobott pénz, valójában a számlák kifizetésére és a felújítási alap feltöltésére szolgál. A társasház többek között ebből finanszírozza a sürgős munkálatokat és a renoválást is. A megbízott társasház kezelő cég, vagy a közös képviselet Budapest területén is intézkedhet a behajtásról. A folyamatot a társasház szabályzatában megfelelő módon kell végig vinniük.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük