Életmód

Hogyan győzzük meg a házastársunkat a tanácsadáson való részvételre?

A házastársaink sok mindenben makacskodhatnak. Az egyik terület, amivel kapcsolatban különösen makacsok, az egy terápián való részvétel. Nem hajlandók ugyanis elismerni, hogy a házasságuknak segítségre van szüksége. Ehelyett inkább negatív kijelentéseket tesznek a tanácsadókkal kapcsolatban. A párkapcsolati tanácsadásnak azonban segíthet olyan problémák kezelésében és megoldásában, amelyekről az ember nem is gondolná, hogy a nehézségei gyökereit jelentik.

Készüljünk fel a kifogás áradatra!

„Én nem érzek úgy, mint te. Talán te vagy az egyetlen, akinek terápiára van szüksége.” vagy “Nem akarom, hogy minden problémánkért egy idegen okoljon, aki nem is ismer minket.” – ez csak néhány azok közül a kifogások közül, amelyet a párunk a párkapcsolati tanácsadás alól való kibújáshoz használhat. De sokszor nehéz megállapítani, hogy mégis mi állhat valójában a tiltakozásának a hátterében.

Vázoljuk fel az előnyöket!

Amikor eltávolodunk a párunktól, a kapcsolatukban egyfajta szakadás következik be. Függetlenül attól, hogy ezt az állandó viták, a pénz- vagy az intimitással kapcsolatos problémák okozták, ilyenkor már nem éljük meg azt a közelséget, amelyet azelőtt megosztottunk a másikkal. A párkapcsolati tanácsadás viszont ezen képes változtatni, mivel alkalmat teremt a bosszúságot okozó dolgok megbeszélésére, arra ösztönözve minket, hogy élvezzük a párunk társaságát, és ismét felfedezzük, hogy miért is kötöttük össze vele az életünket. Továbbá a tanácsadás segíthet abban is, hogy megtanuljunk jobban kommunikálni, és meghallgatni egymást. Hiszen nagyon frusztráló az, amikor úgy érezzük, hogy a másik felünk egyszerűen nem hall meg minket.

Menjünk el egyedül!

Ha a partnerünk véleménye megingathatatlan, akkor nincs más hátra, mint elmenni egyedül. Sokunkat azonban ez a gondolat elriaszt, mondván, hogy miről is lehet beszélni, ha nincs ott a partnerünk. De meglepődnénk azon, hogy mennyi előnnyel járhat az, ha először önállóan veszünk részt a terápián. Hiszen ez segíthet abban, hogy megváltozzunk, fejlődjünk és jobban érezzük magunkat. Még, ha sok probléma is a partnerünk viselkedéséből fakad, a tanácsadó megadhatja a szükséges útmutatást, hogyan közelítsük meg ezt az egész helyzetet. Amennyiben pedig a kedvesünk is észreveszi az általunk elért haladást, akkor előfordulhat, hogy úgy dönt, ő is részt vesz majd a foglalkozáson. Ez azonban nem fog varázsütésre megtörténni. Legyünk türelemmel!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük