Divat,  Egészség,  Életmód

Válassz megfelelő kutyafekhelyet, hogy elkerüld kutyádnál a viselkedésproblémákat

Ahogy az embereknek, úgy a kutyáknak is szükségük van a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, ugyanis a kialvatlanság frusztrációt, agressziót okozhat kutyákban is.

A nyugodt, pihentető alvás elengedhetetlen kelléke a kifejezetten kutyáknak készült kutyafekhely.

A kutyád számára megfelelő fekhely kiválasztásához nyújtunk segítséget cikkünkben.

Mire érdemes odafigyelned kutyafekhely választásánál

Az elsődleges szempont, amit figyelembe kell venned, az kutyád egészségügyi állapota. Számításba kell venned a kutyafekhely kiválasztása során, hogy van-e kutyádnak valamilyen allergiája, ízületi bántalma stb., mert lehet, hogy számára speciális kutyafekhely lesz az ideális.

Emellett tudnod kell, hogy kutyád fekhelye, attól függően, hogy inkább bent vagy kint tartózkodik, különböző mértékben, de koszolódni fog. Ezért az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan fekhelyet válassz, ami könnyen tisztítható és fertőtleníthető.

Választásnál mindig kutyád igényeit és kényelmét helyezd előtérbe. Ha kényelmi szempontból tökéletesnek tűnő fekhely nem illik a lakásba, akkor még mindig letakarhatod egy neked is tetsző pléddel.

Többféle kutyafekhely közül választhatsz

A kutyafekhelyek többféle kialakításúak és anyagúak lehetnek.

A jó minőségű kutyapárna vagy kutyaágy általában egy textillel bevont, a kutyák kényelmét szolgáló töltettel rendelkező párna, ami biztosítja kutyádnak a nyugodt, kényelmes fekvést. Fontos szempont a tisztíthatóság, ezért lehetőleg olyat válassz, ami levehető huzattal rendelkezik, vagy mosógépben is tisztítható.

A kutyakosár hagyományosan fonott kosarat jelent, amit manapság tartós, könnyen tisztítható műanyagból is gyártanak. Mosható kutyapárnát a kutyakosárba helyezve készíthetsz kutyusodnak megfelelő fekhelyet.

A fentiek mellett léteznek peremes kutyafekhelyek is, amik általában textilből készült, kemény, párnázott peremmel rendelkező, jó esetben kivehető és mosható párnás kutyafekhelyek. A legjobb, ha a peremes fekhely egészének textilhuzata levehető és mosható.

Kutyatakarókkal és plédekkel is gyakran találkozhatsz. Ezek azonban a bútorok, üléshuzatok megóvására, a kutyád melegen tartására alkalmas eszközök. Kutyafekhelyet válassz inkább az első három felsorolt lehetőség közül.

A kutyafekhely mérete is kritikus szempont

Sokszor megmosolyogjuk a nagytermetű kutyákat, amikor egy, a saját méretükhöz képest aprócska fekhelyre próbálnak odakucorodni. De jó, ha tudjuk, hogy az egészséges, pihentető alváshoz elengedhetetlen a megfelelő méretű kutyafekhely. Általánosságban elmondható, hogy a kutya teljes testhosszánál (orrhegytől farok tövéig) 10-20 cm-vel nagyobb fekhelyet érdemes választani.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük