Életmód

Hogyan maradj motivált a fitneszprogramodhoz télen?

A tél jól és igazán beköszöntött, és nehéz lehet motiválódni a helyes táplálkozásra és a testmozgásra. Sötét van, hidegebb van. A tavasz – ne is törődjünk a nyárral! – valóban nagyon távolinak tűnik. Sokkal nagyobb a kísértés, hogy meleg, kényelmes ételeket együnk, és kihagyjuk a reggeli sétákat. Mindig elkezdhetünk egy új rendszert, ha beköszönt a tavasz, nem igaz? Tévedés.

Bár a bő pulóverek és a hideg időjárás minden motivációt elvehet, ha a hűvösebb hónapokban is egészséges maradsz, akkor a helyes úton haladsz, és megakadályozod, hogy a kemény munkádat tönkre tedd.

Az előnyök felfedezése

Ahelyett, hogy a negatívumokra koncentrálnál, inkább az előnyökre összpontosíts. Még ha hideg is van, rengeteg ok van arra, hogy kimozdulj a szabadba. A szabadban végzett testmozgás révén élvezheted a friss levegő és a D-vitamin előnyeit, amely segít a kalcium felszívódásában, a csontok erősségének megőrzésében és az immunrendszer erősen tartásában.

A testmozgás segíthet legyőzni a téli rosszkedvet. Már 10 perc testmozgás után az agyban felszabadulnak a „jó közérzetet” adó szerotonin és dopamin vegyi anyagok, amelyek segíthetnek csökkenteni a szorongást és a depressziót. Az aktivitás olyan betegségeken is segíthet, mint például az ízületi gyulladás, amelynek tünetei télen gyakran súlyosbodhatnak.

És természetesen mindig figyelembe kell venni a fizikai tényezőket is. Lehet, hogy most hideg van, de a nyár – és a kevésbé bő ruhatár – néhány hónap múlva itt lesz. Ha a téli időszakban is fenntartjuk az egészséges testmozgást, akkor tavasszal már nem lesz olyan nagy a nyomás, hogy újra formába hozzuk magunkat.

Motiváltnak maradni

Tűzz ki célokat: A motiváció egyik legegyszerűbb módja, ha van egy konkrét cél vagy célkitűzés. Ez lehet egy tengerparti nyaralás, esetleg egy esküvő vagy esemény. Ez lehet néhány kiló leadása, a testzsír csökkentése, vagy egy bizonyos ruhába illő tökéletes test.

Edzés egy eseményre: Egy eseményre való edzés egy másik nagyszerű motiváló tényező, mivel ad valamit, amire törekedhetsz. Készülhetsz egy maratonra, futóversenyre vagy egy állóképességi versenyre.

Jutalmazd meg magad: A nagy cél eléréséért dolgozz egy nagy jutalomért – például egy új ruháért vagy egy hétvégi kiruccanásért -, de dolgozhatsz kisebb jutalmakért is; olyan apróságokért, amelyeket minden edzés végén várhatsz.

Szerezz egy edzőt: Egyedül nem megy? Vegyél fel egy személyi edzőt. A személyi edző fizetett motivátor, aki segít neked, hogy erőltesd magad, amikor elveszted az elszántságodat. Az edzők segíthetnek bizonyos eredmények elérésében is, így ha javítani akarsz a fittségeden, nagyszerű hasizmokat szeretnél, vagy fogyni, egy edző segíthet neked.

Szerezz egy havert: Ha nem engedhetsz meg magadnak edzőt, fűzd be egy haverodat. A barátoddal való edzés felelősségre von, és mindkettőtöket arra ösztönöz, hogy eddzetek, amikor külön-külön esetleg elveszítitek a motivációt. Csatlakozhatsz egy futóklubhoz, gyaloglóklubhoz vagy edzőtáborhoz is, vagy kipróbálhatsz olyan tevékenységeket, amelyekben mindig mások is részt vesznek, például tánc, harcművészetek vagy sziklamászás.

Öltözz megfelelően: A nyári edzőruhád nem biztos, hogy megfelelő a téli időjáráshoz. Fektess be megfelelő téli sportruházatba, hogy meleg és száraz maradj. Győződj meg róla, hogy bemelegszik odabent, mielőtt kilépsz az ajtón, maradj hidratált, és edzés után vedd le az izzadt ruhát.

Kelj fel: Nehéz lehet kikelni az ágyból, amikor sötét van és hideg. Adj magadnak egy kis extra bátorítást azzal, hogy beállítod a termosztát időzítőjét, hogy felmelegítse a hálószobát, és állítsd be az ébresztőt úgy, hogy olyan dalokat játsszon, amelyek motiválnak.

Próbálj ki valami újat: A tél tökéletes alkalom lehet arra, hogy megváltoztasd az edzési rutinodat. Nézz szét a környékbeli órák között, hogy olyat találj, ami érdekel – a téli „akciókkal” még pénzt is spórolhatsz. Vagy ha hó közelében laksz, kipróbálhatod a síelést vagy a snowboardozást.

Használd a technológiát: A technológia nagyszerű motivátor lehet. Ha már letöltöttél valamilyen alkalmazást, mindig naplózd az edzésed az online nyomkövetődben. Jelentkezz be az edzőterembe, vagy tegyél közzé képet az edzésedről telefonoddal. Jelöld be a naptáradba az edzéseket, és kezeld őket tényleges találkozóként. Hozz létre egy visszaszámlálást a nyárig. Hallgass nagyszerű zenéket!

Rugalmasság és egyszerűség: Ne állíts fel merev szabályokat – az edzés legyen szórakoztató, ne pedig házimunka. Használj olyan rutint, amely egyszerű és könnyen elkezdhető. Ne aggódj amiatt, hogy egyetlen hosszú edzésidőszakot különíts el. Ehelyett próbáld meg a nap folyamán halmozni a testmozgást. De ne feledd, az iránymutatások legalább napi 30 perc mozgást és heti 150 perc mérsékelt testmozgást javasolnak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük