Életmód

A bumeráng örök kedvenc marad

A bumeráng egy nagyon érdekes játékszer, amivel sportolhatunk, szórakozhatunk vele a szabadban, játszhatunk vele a gyerekekkel és hasonlók. Ez a jópofa játék azonban az egyik legrégibb ember készítette fegyver, az elnevezése egy Új-Dél-Walles-i törzstől származik. A mai bumerángok fából, vagy műanyagból, esetleg üvegszálból, vagy műgyantából készülnek és többnyire színes mintázattal rendelkeznek. Különlegességük, hogy ha megfelelően dobjuk el, akkor egy kört leírva a levegőben visszatér hozzánk.

Eredetileg kétféle bumeráng létezett

Eredetileg a bumerángoknak két fajtájuk volt, a mindenki által már jól ismert visszatérő és a nem visszatérő. A nem visszatérőt többnyire vadászatra használták, a visszatérőt pedig leginkább csak játékra, ám előfordult, hogy madarakat fogtak a segítségével. Kezdetben ausztrál, dél indiai, észak-afrikai és arizoniai hopi indiánok használták, sőt, akár még napjainkban is használják, ám már elég elterjedt sport/játék eszköz az egész világon.

Az eredeti bumeráng keményfából, kézzel készül, így elég masszív és erős a szerkezete. Mérete és formája változatos, de jellemzően a közepén egy 90 – 120 fokos görbület található. A bumeráng egyik fele lekerekített, a másik pedig lapos, ennek köszönhetően kanyarodik és tér vissza.

A hatás a repülők szárnyaihoz hasonló. A bumeráng két oldala között különböző nyomás alakul ki repülés közben, ugyanis a lekerekítés miatt a levegő megtörik és nem egyenletesen áramlik, nem úgy, mint az egyenes oldalon. Ennek a nyomáskülönbségnek köszönhető az irányváltoztatás. A bumeráng dobás külön technikát igényel és gyakorlásba telik, mire megfelelően sikerül úgy elhajítanunk, hogy ne kelljen utána sétálnunk. Ma már készítenek az eredetitől eltérő, könnyűszerkezetű játékokat is, melyeket minimálisan módosítottak, így azokkal sokkal könnyebben kivitelezhető egy sikeres dobás.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük