Életmód

Mindenkinek vannak emlékei a másnaposságról

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy egy átmulatott éjszaka után szörnyű fejfájással keltünk, és egész nap rosszul éreztük magunkat. Tüneteink lehettek a szájszárazság, a szomjúságérzet, az ingerlékenység, a levertség, a fáradtság és az émelygés. Ekkor talán sokan megfogadjuk, hogy soha többé nem fogyasztunk alkoholos italt, ám azt nem sokan tartják be. De vajon mi okozza a másnaposságot, és mit tehetünk, hogy elkerüljük?

A másnaposság fő oka a kiszáradás

A másnaposság főbb okai közé tartozik a dehidratáció, vagyis a kiszáradás, a hormonszint változása és az alacsony vércukorszint, melyeket mind az etil-alkohol okoz.

Sokaknak megvannak a maga bevált módszerei, hogy hogyan enyhítsék ezeket a fájdalmas tüneteket: egyesek a húslevesre esküsznek, mások a szénsavas ásványvízre. Hasznos lehet még, ha – bármilyen rossznak is hangzik – a másnaposság ideje alatt valamilyen sportot űzünk, amellyel a méregtelenítés folyamatát felgyorsíthatjuk.

Ajánlott még a nagy mennyiségű víz, a cukor és a C-vitamin fogyasztása, sokaknak a friss citromlé fogyasztása válik be a C-vitamin tartalma miatt, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás biztosítása. A másnaposság alatt a különböző méregtelenítések is segíthetnek a gyors gyógyulásban.

A gyógysör nem biztos, hogy működik

Érdekesség, hogy sokan esküsznek az úgynevezett gyógysörre, azaz arra, hogy a másnaposságot egy újabb korsó sörrel gyógyítják, ám felmerül a kérdés, hogy ki vágyik másnaposan egy újabb adag alkoholra?

Amennyiben már az italozás során szeretnénk enyhíteni a másnap reggelre várható tüneteket, érdemes lehet sok vizet fogyasztani az italok mellé, ne keverjük a különböző röviditalokat, és soha ne igyunk éhgyomorra! Ezekkel a tippekkel talán a jövőben, ha elkerülhető nem is, de enyhíthetők lesznek a másnaposság tünetei, azonban ne felejtsük el, hogy mindig felelősséggel fogyasszunk alkoholt!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük