Életmód

Mesék – nem csak gyerekeknek

A mesék általában egy tanulságos, jellemformáló történetet mutatnak be, melyben a főhős személyiségfejlődését követhetjük nyomon, és rendkívül közkedveltek minden korosztály számára. A régebbi mesék, mint például a Frakk, vagy a Magyar Népmesék, hagyományos, kézzel rajzolt módszerrel készültek. Ilyenkor a jelenetek képkockáit a művészek egyesével rajzolták és színezték ki.

Átlagosan 24 képkockát látunk egy másodperc alatt

Átlagosan a filmekben 24 képkockát látunk egy másodperc alatt, és ez áll össze egy mozgó képpé. Ez alapján a művészeknek egy másodpercnyi meséhez körülbelül 20-24 képkockát kellett elkészíteniük.

Gondoljunk hát bele, hogy mennyi munka van egy 10-15 perces rövid mesében, és mennyi egy 1-1,5 órás mesében. Így készültek az eredeti Disney mesék is, ahol a gyártás különböző szakaszaiban különböző szakembereket alkalmaztak és speciális technikákat fejlesztettek ki, hogy a kétdimenziós rajzolt képek térhatásúak legyenek.

Ma is rengeteg munkafolyamatból áll a gyártás

Napjainkban a modern animált mesék aligha különbözhetnének jobban. Az egyik hasonlóság azonban, hogy most is rengeteg munkafolyamatból áll a gyártás. Készítésük, persze az alapvető előkészületeket leszámítva, teljes mértékben számítógépen történik.

Egy szakember megalkot egy háromdimenziós karaktert, melynek az alapvető mozgásokhoz szükséges elemeit, mint például a végtagok vagy a fej mozgását, beállítja, mindeközben egy másik művész a környezetet kezdi el készíteni. Ez a 3D-s képalkotási módszer az Autodesk.

Ha a karakter is és a környezet is elkészült, egy harmadik szakember összerakja a kettőt és apró finomításokat végez. Ha a képélmény összeáll, a retro mesékhez hasonlóan, ilyenkor kerül sor a hanghatások rögzítésére. Az ilyen modern technológiával készült mesék közé tartozik pl.: a Toy Story, a Shrek vagy a Verdák.

A számítógépek rendkívül megkönnyítik a szakemberek munkáját, ugyanis már nem kell minden képkockát megrajzolni, elég a számítógépbe az adatokat bevinni és az legenerálja a jeleneteket gyorsabban és pontosabban, mint akármelyik művész.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük