Életmód

Bírod a csípőset?

A magyar nemzet híres fűszeres, csípős ételeiről, amelyet sokan nem bírnak megenni könnycseppek nélkül, másoknak pedig a szeme sem rebben a legcsípősebb pörkölt elfogyasztása során sem.
De vajon miben mérik a különböző ételek csípősségét? A válasz erre a kérdésre a Scoville-skála. Ez a skála a különböző paprikafajták csípősségének szintjét hivatott mérni.

Willbur Scoville alkotta meg

A mérés módszerét Willbur Scoville találta ki, az organoleptikus teszt során a mérni kívánt paprikát cukros vízzel hígították fel addig, amíg a tesztelő már nem érzékelte a csípősséget. A zöldpaprika például a 0 szinten van, mivel amúgy sem csípős, így nullaszoros hígításra volt szükség. Ezzel szemben, az úgynevezett Carolina Reaper paprikához 2 200 000-szeres hígítás kellett a csípős íz semlegesítésére. 

A magyar paprikák általánosan 1000-1500 egységgel, míg a világ legcsípősebb paprikája, a Dragon’s Breath 2,48 milliós SHU-val (Scoville heat unit, a csípősség mértékegysége) rendelkezik, amely olyan erős, hogy lebéníthatja a bőrfelületet, vagy elfogyasztva akár halált is okozhat. A kapszaicin, a vegytiszta hatóanyag 15-16 millió pontot kap ezen a skálán.

Létezik egy kaktuszféle, ami mindennél erősebb

Érdekesség, hogy Marokkóban találtak egy kaktuszfélét, amelyben található anyag, a reziniferatoxin 4,5 milliószor erősebb, mint a jalapeno paprika. A kaktuszban levő anyag 16 milliárd egység a Scoville-skálán. Ez a veszélyes anyag egyáltalán nem ehető, mivel 40 gramm feletti elfogyasztása halált okoz, azonban ígéretes fájdalomcsillapító lehet, amennyiben az emberi bőr alá juttatják injekció használatával, ám ez még mindig kísérleti fázisban van.

Ha esetleg megpróbálkoznánk egy-egy ilyen kiemelkedően erős paprika elfogyasztásával, mindenképpen készítsünk elő egy pohár tejet, az ugyanis részben enyhíti a csípősséget.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük