montessori fajátékok
Életmód

Így valósítható meg a montessori módszer a gyakorlatban

A szülőknek mindig csodálatos érzést jelent, amikor figyelhetik a gyermekeiket, ahogy teljesen belefeledkeznek a játékba, és ahogy felfedezik a környezetüket, úgy minden egyes percben tanulnak valamit.

Nos, pontosan ennek a megvalósítására összpontosítanak a montessori játékok, amelyek egy olasz pedagógusnő által kidolgozott módszeren alapulnak. Maria Montessori ugyanis pontosan látta, hogy minden gyerek egyedi és eltérő fejlődési üteme, így nem lehet ugyanazt elvárni tőlük.

Ehelyett inkább egy spontán tevékenységet ösztönző és segítő környezetet alakított ki, ahol nem kell a gyereknek a felnőtteknek velük szemben támasztott követelményeinek megfelelni, csupán saját a kíváncsiságukat kielégítve tanulni. Ő pedig ebben segítőtársként játszott szerepet, és a háttérből hárította el az akadályokat.

Hogyan tudjuk megteremteni otthon a montessori szemléletű környezetet?

Ehhez leginkább arra van szükség, hogy alacsony, nyitott polcokon szépen sorakoztassunk fel természetes alapanyagokból vagy saját kézzel készült játékokat. Ezáltal ugyanis a gyerekek mindent megtalálhatnak, amit keresnek.

Ami pedig a játékok típusát illeti, jó választásnak bizonyulnak az érzékek észlelését segítő, és az érzékelést fejlesztő eszközök. Ezekkel ugyanis a gyerekek képesek lesznek különbséget tenni például a hangok, a szagok, a különféle felületű és anyagú tárgyak a dimenziók, a színek és azok árnyalatai között.

De emellett jól jöhetnek még a kommunikáció kialakulását és fejlődését, az anyanyelv minél alaposabb megismerését, illetve a számok és a hozzájuk tartozó mennyiségek elsajátítását ösztönző montessori játékok is.

Végül ejtsünk pár szót a szülői attitűdről is!

Bármilyen típusú montessori játékokra is essen a választásunk, fontos, hogy a használatukhoz állítsunk fel letisztult, könnyen érthető szabályokat, és amikor csak lehet adjuk meg a lurkóknak a választás lehetőségét!

De persze ez nem azt jelenti, hogy nekünk is kell elpakolnunk helyettük. Így ugyanis soha nem fogják megtanulni azt, hogy nekik kell visszahelyezni azt, amit korábban a polcról levettek.

Ezenfelül nem árt még arra is odafigyelnünk, hogy a gyerekeket ne ellenőrizzük, vagy dorgáljuk állandóan! Természetesen fontos a napirend, és az, hogy kapjanak különböző feladatokat, de a játékidő legyen csak az övék! 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük