profi barista munka közben
Életmód

Segítség az ideális barista képzés megválasztásához

Akár feketén, akár tejjel vagy valamilyen alternatív itallal isszuk a kávénkat, van valami különleges abban, ha ezt az otthonunk helyett egy kávézóban tesszük meg. Nem is csoda tehát, hogy egyre nagyobb a kereslet a baristákra, amelynek köszönhetően egyre többen gondolkodnak egy barista képzés elvégzésén.

A legtöbben azonban egyáltalán nem tudják, hogy mégis mire figyeljenek oda a számukra legmegfelelőbb tanfolyam kiválasztásánál. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a mai cikkünket ennek a témának szenteljük, és adunk néhány hasznos tanácsot a döntés megkönnyítéséhez.

A célok meghatározása

Az első és talán a legfontosabb lépés, hogy átgondoljuk, mit is szeretnénk elérni, mi a célunk a képzést követően. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy azért szeretnénk-e megismerkedni a szakmával, mert javítanánk az otthoni kávézás élményét, vagy egy kávézó vár arra, hogy végre munkába álljunk a pult mögött.

Ezt követően meg kell határoznunk, hogy mégis milyen szinten van a tudásunk. Hiszen hiába vonz minket a különleges italok elkészítése, ha eddig a legbonyolultabb dolog, amelyhez szerencsénk volt egy tejeskávé, akkor mindenképpen a kezdő szintről indulunk.

Fókuszban a gyakorlat

Bár az elmélet is nagyon fontos, de ez a szakma rendkívül gyakorlatorientált, így mindenképpen olyan tanfolyamot érdemes választani, amelynek keretein belül lehetőség nyílik a megszerzett ismeretek gyakorlatban történő alkalmazására is.

Ár-érték arány

“Nem az a drága, ami sokba kerül, hanem, ami nem éri meg az árát!” – biztosan mindannyiunk számára ismerős ez a jó öreg mondás, ami ebben az esetben is tökéletesen megállja a helyét.

Ez azt jelenti tehát, hogy nem szabad csakis kizárólag az árra hagyatkozni a választásnál, hanem inkább az ár-érték arányra kell fókuszálni. Csak így fogunk tudni ugyanis olyan barista képzést találni, amely valóban hasznos tudást ad a számunkra.

Rejtett költségek elkerülése

Nem egyszer hallottunk már olyan rémtörténetet, hogy a szerződés megkötése után plusz költségeket számoltak fel vizsgadíj, pótvizsgadíj, extra anyagfelhasználás vagy a tankönyvek ára címén a jelentkezőknek.

Ezt elkerülendő, a cikk befejezéseképpen még azt tanácsolnánk, hogy csak akkor írjunk alá felnőttképzési szerződést, ha mindennel tisztában vagyunk, és ne fizessünk többet, mint ami benne szerepel!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük